UTW AWF Warszawa

 TYM RAZEM O MADERZE....

Turystyka na UTW AWF coraz bardziej cieszy się zainteresowaniem słuchaczy naszego Uniwersytetu.

W roku akademickim 2018/2019 zaplanowaliśmy dwie samolotowe wycieczki zagraniczne: w maju na Maderę i na przełomie września i października do Czarnogóry. Nie mamy już wolnych miejsc, mimo dość wysokiej ceny za zaplanowane wycieczki.

Nasze wycieczki cieszą się zainteresowaniem bo staramy się w naszych programach uwzględniać potrzeby seniorów. Zawsze rezerwujemy jeden hotel, w którym jesteśmy zakwaterowani, aby uniknąć codziennego pakowania i rozpakowywania walizek. Codziennie natomiast wyjeżdżamy na zaplanowane wycieczki, które programem są także dostosowane do naszego wieku. Zwiedzając robimy przerwy na odpoczynek i zregenerowanie sił.

Wycieczka na Maderę jest naszą jedenastą wycieczką zorganizowaną przez Helenę Krajewską Remisiewicz. Pierwsza wycieczka  odbyła się w maju 2013 roku i była to wycieczka do Toskanii. Wcześniejsze wycieczki zorganizowane do października 2018 r. były we współpracy z BP ITER TOUR Anna Pawlaczyk. Wycieczka na Maderę rozpoczyna nowy cykl wycieczek organizowany przy współpracy BP PITUR Piotr Kociszewski. Uczestnicy wycieczek nie odczują jednak dużej zmiany, bowiem pilotem jest nadal Ania Pawlaczyk – bardzo lubiana przez grupę uczestników biorących udział we wszystkich organizowanych do tej pory wycieczkach.

Programy każdej wycieczki były i są nadal konsultowane z Heleną Krajewską Remisiewicz, która zna potrzeby i zamiłowania naszych seniorów.

 

A teraz kilka słów o naszej wycieczce na Maderę:

MADERA – oficjalnie Region Autonomiczny Madery ma powierzchnię 801 km2.  Stolicą wyspy jest FUNCHAL.

Jest to wulkaniczna wyspa leżąca na Atlantyku – 850 km na zachód od Lizbony.

Madera nazywana jest wyspą wiecznej wiosny bowiem temperatury utrzymują się w miesiącach letnich pomiędzy 22 a 24 stopnie C. Madera nazywana jest także wyspą kwiatów inaczej  wyspą „pływających ogrodów”

Nasza wycieczka odbędzie się w III dekadzie maja – mamy więc nadzieję, że roślinność tej wyspy będzie w pełnym rozkwicie.

Mówi się, że MADERA jest to idealne miejsce  dla emerytów!!! Ale także jest to wyspa dla aktywnych turystów, a za takich uważa się słuchaczy UTW AWF!!!

 

Na Maderze obowiązuje czas polski minus 1 godzina!

Lot z Warszawy do Funchal trwa ok. 5 godz. Z lotniska w Funchal do hotelu „Monte Mar Palace” jest ok. 60 km – czas trwania transferu to ok. 50 min.

Hotel znajduje się na północy wyspy, gdzie temperatury powietrza są trochę niższe jak na południu wyspy.

Północ wyspy to winnice i zielone lasy laurowe, trasy trekkingowe  i ogród różany.

Nasz hotel znajduje się nieopodal miejscowości PONTA DELGADA. Jest to niewielka miejscowość, ale znajduje się tam sklep spożywczy.

Najbliższa większa miejscowość to SAO VICENTE – oddalona o 8 km od hotelu, ale dwa razy w ciągu dnia z hotelu jezdzi bezpłatny bus / oprócz sobót i niedziel/.

Komunikacja na wyspie nie jest droga.

 

W hotelu mamy zapewnione 2 posiłki: śniadanie i obiadokolacje / napoje do obiadokolacji są dodatkowo płatne – zaleca się aby za te napoje płacić od razu gotówką/.

Ceny w restauracji z roku 2018:

Napój – ok. 2 euro

Piwo  - ok. 3 euro / znane marki to Sagres i Super Bock/

Wino – ok. 4 euro

 

MADERSKIE  SMAKI

Przysmakiem kuchni na Maderze jest ESPADA z bananem. Jest to ryba inaczej zwana czarnym pałaszem i jest bardzo delikatna w smaku.

Madera jest królestwem świeżych ryb. Popularny jest tu dorsz portugalski BACALHAU – to zakonserwowany w soli dorsz. Jest to ulubiona ryba Portugalczyków. Podobno przyrządzana na 365 sposobów.

Bacalhau a bras to jajecznica z dorszem

Bacalhau corn nates  to zapiekany dorsz z ziemniakami w sosie beszamelowym.

Marisco – danie z krewetek, krabów, ośmiornic.

Dania mięsne:

Espetada  - szaszłyk z mięsa wieprzowego

Fites  - stek podawany z jajkiem sadzonym / oro frito/, ryżem / arroz/, frytkami / batete frita / albo z kukurydzianymi smażonymi kostkami / milho frito/

Popularne są także kurczaki z rożna 

z ostrym sosem piri-piri / lokale nazywane „churrascaria”/

Bardzo popularne na Maderze są cukiernie – PASLELARIA

Miodowe ciastko – bolo de mel

Ciastko – pastel

Mała czarna z expresu – bica lub cafe

Mała czarna z kroplą mleka – cafe pingado

Cafe com gelo – kawa z lodem

Meia de leite – typowa kawa z mlekiem / pół na pół/

Mniej popularna jest herbata – cha

W cukierniach można zjeść ciastko z dorsza – pastel de bacalhau,

Pierożek z krewetek to rissol de camarao

Popularnością cieszą się także lekkie zupy kremy ze zmiksowanych warzyw bez dodatku mięsa.

Słynnym napitkiem maderyjskim jest PONCHO – drink z rumu, miodu, soku z cytryny i pomarańczy. Najpopularniejsze wino to MADERA.

 

ZAKUPY:

Popularnymi zakupami są wyroby z wikliny, buty oraz wyroby z ręcznym haftem.

W centrach handlowych w Funchal jest wiele sklepów sieciowych tańszych niż w Polsce.

Popularne centrum handlowe to LA VIE FUNCHAL, które znajduje się obok parku Santa Caterina.

Zakupy spożywcze można zrobić w supermarketach – SUPERMERCADO.

Sieć PINGO DOCE to sieć, w której znajduje się także BIEDRONKA.

 

CO NALEŻY PAMIĘTAĆ PRZED WYJAZDEM NA MADERĘ:

 

1.    Pogoda na Maderze, szczególnie w wyższych partiach może zmieniać się z minuty na minutę dlatego też zaleca się zabranie kurtki chroniącej przed wiatrem i deszczem.

2.    Ubierać należy się na cebulkę, bo temperatury powietrza różnią się np. północ wyspy i południe wyspy.

3. Pamiętać o wygodnych butach do chodzenia – szczególnie osoby planujące wycieczkę po lewadach / może być slisko/

- osoby wybierające się na tą wycieczkę powinny zabrać długie spodnie

oraz bluzkę lub koszule z długim rękawem.

4.    Pamiętać o kremach z filtrem.

5.    Może przydać się środek na komary i kleszcze.

6.    Pamiętać o lekarstwach przyjmowanych przy chorobach przewlekłych, ale także o środkach opatrunkowych / obtarcia, małe zranienia/.

7.    Może przydać się kostium kąpielowy / w hotelu są 2 baseny: wewnętrzny i zewnętrzny/

 

Mam nadzieję, że przybliżyłam Państwu Maderę i że będziecie Państwo odliczać dni do naszego spotkania na lotnisku. Do zobaczenia…..

 

Opracowała: Helena Krajewska Remisiewicz

Materiały źródłowe:

Podróże.se.pl

Madera.org.pl

Luty 2019