UTW AWF Warszawa

MALTA CORAZ BLIŻEJ…..

To będzie nasza dziewiąta wycieczka, która odbędzie się w maju 2018 roku. Zebrała się duża grupa – jest nas 45 osób plus p. Ania – nasza pilotka/właścicielka BP Iter Tour Anna Pawlaczyk.

Tak dużej grupy jeszcze nie mieliśmy na wycieczkach naszego UTW AWF. Zainteresowanie wycieczką było bardzo duże – nie wszyscy mogą się z nami zabrać!

MALTA to jedno z najmniejszych państw świata leżące w Europie Południowej na Morzu Śródziemnym.  Powierzchnia kraju wynosi 316 km/2. w skład archipelagu Wysp Maltańskich wchodzą wyspy: Malta, Gozo, Domino, Cominatto, Wyspa  Św.Pawła i inne mniejsze.

Powierzchnia największej wyspy Malta wynosi: 246 m/2 .

Malta jest jedynym krajem w Europie, w którym zima jako pora roku nie występuje, a lata są długie, suche i gorące.

Lato, które rozpoczyna się w maju charakteryzuje się temperaturą średnio od 26 do 32 stopni C.

Klimat Malty sprawia, ze dość często widujemy ogromne karaluchy!

Malta jest krajem katolickim. Maltański katolicyzm jest podobny do polskiego. Podstawową różnicą jest to, że wg statystyk na Malcie więcej osób deklaruje wiarę. W całym kraju, dużo mniejszym od Warszawy jest aż 365 kościołów!!!

Ciekawostką jest to, że na Malcie nie obchodzi się Wigilii. Rodziny spotykają się 25 grudnia.

Językiem urzędowym na Malcie jest język maltański i angielski.

Malta jest krajem bezpiecznym, ale dla turysty największym zagrożeniem jest drobna przestępczość – grasują kieszonkowcy!!!

Na Malcie obowiązuje ruch lewostronny

Kuchnia Malty to mieszanka wpływów kultur brytyjskich, włoskich i śródziemnomorskich.

Maltańczycy uwielbiają makarony a posiłki popijają herbatą z mlekiem / czarna herbata często budzi ich zdziwienie/.

Żywność musi być importowana bowiem rolnictwo na Malcie jest znikome.

Koniecznie trzeba spróbować warzyw, owoców i sera koziego z lokalnych małych sklepów.

Najpopularniejszym daniem jest FENEK – królik duszony w warzywach. SOPPA TAL-ARMLA – tzw. zupa wdowia to pokrojone drobno białe i zielone warzywa podawane z dodatkiem koziego sera. LAMPUKI – popularna na wyspie ryba dorada.

HOBZ BIZ-ZEJT – chleb maltański z oliwą.

KANNOLI – chrupiące rurki z serem risotta i owocami.

KINNIE – słodko-gorzki napój z pomarańcz chinotto.

CISK – lokalne piwo.

Pamiątkami z Malty są dżemy i likiery z opuncji.

Godna uwagi jest także ceramika.

Do zobaczenia na wycieczce!!!

Przygotowała: Helena Krajewska Remisiewicz

Źródła:  Portal Onet.Podróże

Portal maltaigozo.pl /blog