UTW AWF Warszawa

 Kilka słów o Majorce…. maj 2017

 Z utęsknieniem czekamy na wiosenne promienie słońca. Czekamy także na spotkanie z największą wyspą Balearów – MAJORKĄ.

 Czekamy na spotkanie w miłym gronie znajomych. To już siódma nasza wycieczka – większość z nas była na wszystkich wojażach i po prostu jesteśmy ze sobą zaprzyjaźnieni!!!

 Jesteśmy także zaprzyjaźnieni z BP Iter Tour Anna Pawlaczyk. Właścicielka Biura dba o nas, zna nasze słabostki i przyzwyczajenia oraz spełnia wszystkie nasze zachcianki.

  Powierzchnia Majorki to 504 645 km2. Jest największą wyspą Balearów. Stolicą Majorki jest Palma de Mallorca.

 Majorka słynie z zabytków, które łączą w sobie styl hiszpański z arabskim, dając ciekawe efekty w budowlach sięgających swoim początkiem kilka wieków wstecz.

 Majorka początkowo, czyli około 1000 r.p.n.e. była pod panowaniem Fenicjan, później Greków. Po Grekach w posiadanie wyspy weszli Rzymianie. Założyli oni obecną stolicę Majorki oraz Alcudię.

 Majorka była przejściowo w posiadaniu Wandalów i Wizygotów, a następnie przez Arabów.

 Samodzielnym królestwem Majorka była w latach 1276 do 1349.

  Najpiękniejsze miasta regionu zachodniego Majorki to Soller i Valldemossa. Natomiast miejscowości wschodniej części wyspy: Cala Ratjada i Cala d’Or zachwycają hiszpańskim klimatem.

 Valldemossa ma znaczenie dla Polaków bowiem tu mieszkał Chopin z George Sand.

  Na Majorce warto odwiedzić Zamek Bellver  - jest szczególnym zamkiem, ponieważ jest jednym z najlepiej zachowanych zamków gotyckich. Zamek zbudowany jest na planie koła co stanowi jego szczególną wyjątkowość.

 Warto odwiedzić także Smocze Jaskinie – sięgają one 2,4 km długości i nawet 25 m wysokości. Są niezwykłą atrakcją pełną stalaktytów i stalagmitów. Kryją w sobie jezioro MARTEL – jedno z największych podwodnych jezior świata / długie na 177 m i szerokie na 230 m/.

  Klify z Fermentor roztaczają przepiękne widoki. Dodatkową atrakcją jest droga na klify wijąca się pomiędzy górami i skałami.

  Na Majorce znajdziemy pasma piaszczystych plaż, słońce i zatoczki otoczone krystalicznie czystą wodą.

  Charakterystycznym elementem Majorki są wiatraki!!!

 Na terenach nizinnych wyspy uprawione  są figi, cytrusy, winorośl, truskawki i oliwki.

  Typowymi daniami kuchni majorkańskiej są:

 - frito mallorgnin – ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażane z wątróbką i ziołami

 - zupa malorguin – to tradycyjna zupa majorkańska z chlebem w środku

 - pambola – chleb posmarowany oliwą z oliwek w który wcierany jest specyficzny rodzaj pomidorów i na to kładziona jest szynka hiszpańska.

 - paella !!!

  Alkohole Majorki to:

 - hierba – likier ziolowy

 - Napiwki: to ok. 10% wydanej kwoty. Dotyczą nie tylko kelnerów ale także personelu hoteli, taksówkarzy. Automatycznie są dodawane do rachunku.

  Sklepy czynne są zazwyczaj do godz. 13, podobnie banki i kantory.

 Niektóre sklepy otwierane są także w godz. 17 – 20.

  Mam nadzieje, że przybliżyłam Państwu spotkanie z Majorką. Teraz już tylko musimy czekać na miesiąc MAJ!!!

  Przygotowała: Helena Krajewska Remisiewicz